Recensie: Noor en Fien – het grote Paulien-plan, Hilde Vandermeeren

 

 

Fien en Noor zijn een tweeling. Ze lijken in niets op elkaar. Ze delen een kamer waar een dikke rode strook kleefband op de vloer de ruziegrens aangeeft. Zolang ze elk op hun helft blijven, vliegen ze elkaar zelden in de haren. Toch dromen ze van een eigen kamer.

De zusjes krijgen nieuwe buren. Ze kijken al uit naar de dochter, want die is even oud als zij, wat een meevaller! Maar vanaf het allereerste moment loopt het fout. De goedbedoelde pogingen om contact te leggen, lopen volledig uit de hand. Paulien, het nieuwe buurmeisje, is ervan overtuigd dat ze alweer te maken krijgt met pestkoppen, net als op de school waar ze vandaan komt.

Fien wil meedoen aan een wedstrijd bij de plaatselijke electronicawinkel. Door een foto in te sturen met als thema ‘Pronk met je hond’ kan ze een mobieltje winnen. En dat wil ze heel erg graag, want van haar ouders krijgt ze geen GSM! Buurmeisje Paulien heeft een schattige pup, Rocco. Fien krijgt een schitterend idee. Maar hoe wint ze het vertrouwen van een meisje dat niets meer van haar moet weten?

‘Het grote Paulien-plan’ is een vlot geschreven kinderboek dat thema’s als verhuizen, vriendschap, onzekerheid en pesten op een ongedwongen manier neerzet. De auteur, Hilde Vandermeeren, zet de karakters sterk neer. Het contrast tussen Noor en Fien is niet alleen in de beschrijving van hun uiterlijk maar precies in hun ontwikkeling duidelijk. Spontaan wordt de nood aan eigenheid verwoord.

Het verhaal vertoont een paar losse eindjes. Dat Zoë alleen bij haar vader opgroeit omdat haar moeder is overleden, wordt een paar keer aangeraakt maar nooit verder uitgewerkt. Ook de reden voor het verhuizen van Paulien en haar familie wordt slechts oppervlakkig behandeld. Dat dit geen pestboek mocht worden, is lovenswaardig. Maar onderwerpen lanceren en ze vervolgens laten liggen, is storend. Iets meer evenwicht tussen de verhaallijnen zou prettig geweest zijn.

Het taalgebruik is vlot, met een subtiele dosis humor. De typische meisjesvriendschappen worden haarscherp in beeld gebracht. De gevoelens zijn levensecht, de uiterlijke branie van Paulien als ze zich moet voorstellen in haar nieuwe klas, terwijl ze tegelijkertijd door de grond wil zakken van ellende, de impulsiviteit van Fien, de eenzaamheid van klasgenoot Brian. Het zorgt ervoor dat dit boek de moeite waard is voor kinderen vanaf 8 jaar. De cover is bewust erg meisjesachtig gemaakt, wat past in het uitgeversbeleid om elk kinderboek in een vakje te stoppen. Jammer, want ook leesjongens kunnen dit een fijn boek vinden.

 

 

Noor en Fien

Het grote Paulien-plan

Standaard Uitgeverij

9789002242977

8+

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Recensie: Noor en Fien – het grote Paulien-plan, Hilde Vandermeeren

  1. sara zegt:

    ik wil graag de personages van het boek a.u.b.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s