Recensie ‘Anders’ van Ragnar Hovland

 

Scandinavische auteurs trekken wel vaker mijn aandacht. Mats Wahl heeft schitterend werk en schrijft coherenter en pakkender dan menig schrijver voor ‘volwassenen’. En nu is er dus ook Ragnar Hovland. Hovland is een Noor die duidelijk laat merken dat zijn personages Noors zijn, zijn landschappen Noors, zijn denkpatronen Noors. En daar is niks mis mee.

Anders hoort dat zijn ouders gaan scheiden, pakt zijn rugzak en trekt het bos in. Een beetje dramatiek kan daarbij geen kwaad. Hij pubert duidelijk behoorlijk, wat soms hilarische dialogen en gedachtenkronkels oplevert.

Zijn zelf gekozen eenzaamheid in het bos wil niet helemaal lukken. Zijn beste vriend, zijn zusje van twaalf en de quasi-kluizenaar Hilmar komen zijn rust wel erg vaak verstoren.

Bovendien komt hij een heel klein beetje op het slechte pad terecht. Samen met Hilmar bedreigt hij Paarden-Oscar, omdat deze zijn moeder besteelt. Dat daarbij een televisie sneuvelt, is natuurlijk van ondergeschikt belang.

De profeet Lazarus maakt het feest compleet. Absurd wordt het boek nooit. Maar gelachen heb ik wel. En dat mag ook wel eens, in een goed jeugdboek!

 

Uitgeverij Davidsfonds/Infodok 

9789059082847 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Recensies. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s